Til toppen

Utstillingsplassen er straks ferdig

En liten perle av et byrom har tatt form etter lengre tids restaurering av Utstillingsplassen. Plassen åpner til 17. mai. Og visste du at det blir kafé her? 

Torget på Utstillingsplassen, sett fra taket på Bybadet.

Torget på Utstillingsplassen, sett fra taket på Bybadet.

Tekst og foto: Thomas Ertresvåg

Historisk plass blir ny
Hvis du har gått gjennom Utstillingsplassen det siste året, har du sikkert sett mye aktivitet i det smale mellomrommet mellom Bybadet og Parkgata. Steinleggere, gartnere og anleggsarbeidere har stått på i lang tid, og bygget opp et helt nytt torg fra grunnen av.

Tidligere har plassen rommet blant annet en kiosk, taxisentral og bussholdeplass. De siste par årene har området rundt blitt helt forvandlet av byggingen av Bybadet og to store boligblokker.

Ålesund kommune og utbyggeren av den ene boligblokka, Fazenda Eiendom, benyttet anledningen til å gå sammen og fornye selve torget og samtidig lage et fint sted for byens befolkning.

 

Todelt arbeid
Vi har tatt en prat med Johanne Urkedal Koppen og Linda Fiskerstrand Sperre. Begge jobber i Ålesund kommune, og har vært sentrale i utformingen av torget. Johanne er avdelingsingeniør og prosjektleder for torget. Hun forteller om hva som har blitt gjort, og hvorfor det har tatt så lang tid.

Rehabiliteringen av torget har vært todelt. Først ble amfiet nærmest boligblokka støpt, i regi av blokkas utbyggere. Ålesund kommune står for resten av prosjektet, som består av steinlegging, beplantning og bevaring av den store blodbøka. Dette finansieres av fylkets støtteprogram «Byen som regional motor». Planen var å bli ferdig med dette seint i 2021, men av ulike grunner ble arbeidet forsinket.

– Mangel på arbeidskraft på grunn av sykdom og nedskjæringer har vært utfordring gjennom hele prosessen. En annen var at torget ikke var prosjektert i detalj på forhånd, og det var heller ingen prosjektleder til å begynne med. Dette førte til at mange av valgene måtte tas underveis. Det var ikke nødvendigvis kun en bakdel, sier Johanne.

Johanne Koppen og Linda Fiskerstrand Sperre fra Ålesund kommune forteller om det nye torget på Utstillingsplassen.

Johanne Koppen og Linda Fiskerstrand Sperre fra Ålesund kommune forteller om det nye torget på Utstillingsplassen.

Steinmangel
Planer og idéer fikk tid til å modnes, og man fikk gjennomtenkte tilpasninger og løsninger. Alt har en tanke bak, helt ned til de minste detaljene. For eksempel er det ikke uten grunn at mellomrommet mellom steinhellene er litt større enn vanlig.

– Dårlig tilgang på stein var kanskje det som forsinket prosjektet mest. De store norske leverandørene hadde rett og slett ikke nok stein på lager av ønsket type, og det ville tatt svært lang tid å vente til den ble tilgjengelig. Derfor gikk man for en slags nødløsning som til slutt viste seg å være god: det ble kjøpt inn et restlager fra leverandøren Beer Sten AS i Fredrikstad. Restlageret inneholdt granitt som hadde blitt igjen etter andre prosjekt rundt om i landet, og hadde stein med to ulike farger. At det ble to farger var ikke planlagt, men det ga en fin mulighet til å lage mønster og variasjon. Dessuten ble løsningen miljøvennlig og bærekraftig, og billigere enn det man opprinnelig så etter, sier de. (Saken fortsetter)

Michiel og Frank Middelveld fra Anleggsgartner Jan Erik Sandal AS har lagt steinhellene på torget.

Michiel og Frank Middelveld fra Anleggsgartner Jan Erik Sandal AS har lagt steinhellene på torget.

Nysgjerrige forbipasserende
Anleggsgartner Jan Erik Sandal AS fra Volda ble leid inn til steinleggingen og til å anlegge bedene, og de fikk ganske frie tøyler i utformingen. Brødrene Frank og Michiel Middelveld har jobbet med prosjektet i flere måneder, og har målt, kappet og lagt på plass alt.

Det ser kanskje enkelt ut med rette linjer på et noenlunde flatt område, men det ligger mye mer arbeid bak enn man skulle tro.

De minste skjevheter ga store konsekvenser, så her gjaldt det å være pinlig nøyaktig.

Mange forbipasserende har stoppet og kommentert arbeidet deres underveis. De fleste har vært nysgjerrige og positive, og en og annen forståsegpåer har det selvfølgelig også vært. Noen har vært skeptiske til hvordan det har sett ut underveis, men de har stort sett blitt fornøyde etter hvert som torget har tatt form.

 

Den enorme blodbøka troner i enden av torget. Det har vært viktig å forsøke å bevare det majestetiske treet.

Den enorme blodbøka troner i enden av torget. Det har vært viktig å forsøke å bevare det majestetiske treet.

Bevaring av blodbøka
Området i enden ved blodbøka var det klart mest kompliserte stedet i hele prosjektet. Der strekker treets lange røtter seg utover, og de trenger både vann og luft.

Dette ble løst ved å lage et såkalt flytende dekke. En usynlig konstruksjon av betongsøyler, stålbjelker, metallrister og duker sørger for at røttene får nødvendig næring samtidig som det gir et sterkt og stabilt underlag til granitthellene som ligger oppå.

I tillegg til dette leder flere rør vann fra toppen av amfiet og ned til rotsystemet, så alt er lagt til rette for at treet skal ha det bra. (Saken fortsetter)

Grønt, nytt planteliv på torget. Bedene blir snart fylt opp med stauder.

Grønt, nytt planteliv på torget. Bedene blir snart fylt opp med stauder.

Yrende planteliv hele året
Linda Fiskerstrand Sperre er landskapsingeniør hos vei, grønt og anlegg i Ålesund kommune, og har mye å fortelle om alt plantelivet torget også skal by på.

– For å bryte opp og og lage kontraster mot den grå steinen og alle de rette vinklene, har det blitt satt opp flere store og små bed som skal fylles med ulike vekster, sier Sperre.

Nesten alle bedene har fått sin egen tresort, og trærne har akkurat blitt plantet. Vi nevner i fleng: kirsebærtre, hjertetre, rogn ’dodong’, japansk stewartia, viftelønn og tempeltre (også kjent som Ginkgo Biloba). De har ulike høyder og farger, og blomstrer til ulike tider.

Kirsebærtreet (som også står bl.a. på Kiperviktorget) får karakteristiske hvite blomster i april/mai, mens rognen blomstrer på forsommeren. Flere av trærne får sterke høstfarger: rognen blir rødoransje og tempeltreet blir gyllengult. Hjertetreet får også en spesiell lukt på høsten, nesten som nybakt kjeks!

Sammen med trærne blir det også plantet prydgras og forskjellige stauder helt i begynnelsen av mai. Disse vil blomstre gjennom hele sesongen, og blir opptil en meter høye. De er dessuten nøye utvalgte for å tiltrekke seg insekter. Insektene er viktige, og de har behov for steder de kan trives – også midt i et bysentrum!

Hvordan går det så med den majestetiske blodbøka, som har stått der i alle år?

– På mange måter er jo torget spesialbygd for at treet skal trives og få nok næring. Så langt ser det ut til at det har klart seg greit gjennom en lang tid med anleggsarbeid på alle kanter. Det er enda litt tidlig å si sikkert om treet liker sine nye omgivelser, men signalene det sender ut er positive: grenene har fått nye knopper, og det har også kommet masse nye, små røtter, sier prosjektlederne.

Sitteplasser på amfiet, med kafélokalet i bakgrunnen.

Sitteplasser på amfiet, med kafélokalet i bakgrunnen.

Geiranger Bakeri snart på plass
Alle skikkelige bytorg trenger en kafé, så det er klart det blir en her også!

Mange har sikkert sett et lite, tomt lokale innerst på torget ved enden av den nye boligblokka. Lokalet blir ikke stående tomt lenge, for Geiranger Bakeri skal flytte inn så snart torget er ferdigstilt. Endelig åpningsdato er ikke klart enda, men det er nok ikke lenge til man kan man kose seg med småbakst og kaffe ute blant alle de nye trærne.

Det blir et nydelig sted å slappe av i sola!

Arbeidet med torget er straks ferdig. Det gjenstår kun litt småarbeid, og å plante stauder når de ankommer i begynnelsen av mai. Det betyr at torget blir klart til bruk i god tid til 17. mai-feiringen, som i år igjen skal holdes på Utstillingsplassen for første gang siden 2018!

Detalj fra de dekorative ristene som leder overflatevann ned til blodbøkas røtter.

Detalj fra de dekorative ristene som leder overflatevann ned til blodbøkas røtter.

«Stallane» måtte vike for Bybadet, men hesten står fortsatt på torget!

«Stallane» måtte vike for Bybadet, men hesten står fortsatt på torget!