«Uræd» og Ole Brude dramatiseres på filmAt Ålesund fungerer som fantastiske filmkulisser vet vi jo, men ekstra spennende blir det når faktiske hendelser fra byen skal dramatiseres. Og denne gangen var det ”Brudeegget”, eller Ole Brudes «Uræd» og ferden til Amerika som skulle filmes. Vi var selvfølgelig på plass.

Vebjørn Enger har hovedrollen som Ole Brude i Tindefilm sin dramatisering om sjøhelten som la ut fra Ålesund for 116 år siden, med det vi kjenner som "Brudeegget".

(Foto: Marit Brunstad / Tekst: Fridgeir Walderhaug).

Normalt finner du det mange her i byen kjenner som ”Brudeegget” godt plassert på Aalesunds Museum.

Det er 116 år siden Ole Brude, sammen med tre andre, satte seil med «Uræd», som farkosten heter, ut Moljegapet med kurs for Amerika. Og i disse dager produserer Tindefilm en dokumentar om Brude for NRK.

Og i den forbindelse ble den eggformede farkosten igjen sjøsatt. For filmskaperne ønsket å rekonstruere de fire sjøheltenes ferd ut fra Ålesund og Moljegapet.

Etter at hornmusikk og flaggviftende byborgere var lagt bak dem, sto fem tøffe måneder framfor sjøheltene, på åpent og stormfullt hav.

Det er bare å begynne å glede seg. For våren 2021 skal dokumentarfilmen om Ole Brude være ferdig. En film der arkivbilder og ikke minst rekonstruksjoner vil stå sentralt.

Skuespiller Vebjørn Enger spiller Ole Brude. Kristofer Hivju spiller kaptein Iversen, og regien er det Gry Molvær Hivju som har.

(Se bildene under).

Ole Brude og mannskapet ble også for 116 år siden heiet avgårde til Amerika.

Ole Ellefsen er en kapasitet på temaet Ole Brude og «Uræd». En selvfølge å ha med seg for å yte det historiske rettferdighet.

Kristofer Hivju spiller kaptein Iver Thoresen.

Representanter for lokal presse fikk fotografere og ta bilder under dramatiseringen.

Vi fikk være med på scene S28A, så vet dere det også.

Under slike begivenheter er hornorkester både riktig og viktig.

Her rekonstrueres utseilingen fra Molja.

Et mannskap på fire tok plass i det lille "Brudeegget".

Farvel til Ålesund og venner. Deretter sto fem tøffe måneder i Atlanteren framfor dem.

Richard Lindin, lokal mann med rolle som mannskap på «Uræd».

I tidsriktige klær sto Ole Brudes heiaskare på Molja for å ta farvel.

Richard Løwensprung med statistrolle i filmen.