Til toppen

Storstilt åpning av det nye studentbygget

Plasserer Ålesund på kartet som en fullverdig universitetsby.

Her klipper leder for studentparlamentet Ole-Markus Simonsen det røde båndet og erklærer Sundebygget for åpnet. Helt til høyre ser vi Karl Johan Sunde, en sentral bidragsyter  til det nye studenthuset.

Her klipper leder for studentparlamentet Ole-Markus Simonsen det røde båndet og erklærer Sundebygget for åpnet. Helt til høyre ser vi Karl Johan Sunde, en sentral bidragsyter til det nye studenthuset.

Torsdag 25. august ble det nye studentenes splitter nye storstue offisielt åpnet. Bygget har fått navnet Sundebygget, og er studentenes eget hus midt på NTNUs campus i Ålesund.

– Dette er en merkedag for regionen og for studentene ved universitetet i Ålesund, sier Ole-Markus Simonsen, leder for studentparlamentet i Ålesund.

Simonsen fikk æren av å klippe snoren og erklære det nye praktbygget for åpnet. Flere hundre studenter, næringslivsfolk, akademia og andre inviterte var til stede på åpningsseremonien. 

Flere hundre mennesker var samlet for å markere åpningen av studenthuset torsdag formiddag.

Flere hundre mennesker var samlet for å markere åpningen av studenthuset torsdag formiddag.

Gjør studentbyen komplett
Da høyskolen ble en del av NTNU uttalte Gjermund Kvernmo Langset, daværende leder for studentparlamentet i Ålesund, følgende:

– Ålesund er ikke en universitetsby, men en by med et universitet. Det begrunnet med at Ålesund manglet et skikkelig studentsamfunn.

Dette sådde en tanke hos Karl Johan Sunde: Kan vi bidra til å utvikle universitetsbyen Ålesund gjennom å gi studentene et nytt samlingssted på campus? Selv om Karl Johan nå er bosatt i Oslo, så brenner han for Ålesund og regionen.

– Det er her vi har røttene våre, det er her grunnlaget for vårt selskap ble lagt, og det er her grunnlaget for vår virksomhet fortsatt ligger. For å fortsette å utvikle oss må vi lykkes med å skape og tiltrekke oss talentene. Å få være med på å gjøre Ålesund til en mer attraktiv universitetsby er en viktig del av dette, sier Sunde.

Det nye studenthuset er blitt et praktbygg og styrker Ålesund som studentby. (Foto: Øystein Eugene Hermstad)

Det nye studenthuset er blitt et praktbygg og styrker Ålesund som studentby. (Foto: Øystein Eugene Hermstad)

Tett samarbeid
Etter at ideen var sådd, begynte et nært og godt samarbeid mellom Sunde, SIT, NTNU og Ålesund kommune. Oppgaven var å finne ut hvordan man best kunne realisere et studentbygg midt i kjernen av universitetet i Ålesund.

– For prosjektgruppen har det hele tiden vært viktig at det nye studentbygget skal ligge i nær tilknytning til universitetet, og være et naturlig samlingspunkt for studenter, arbeids- og næringsliv og akademia, sier Annik Magerholm Fet, viserektor ved NTNU i Ålesund.

– Med Sundebygget har Ålesund fått et viktig bidrag til å gjøre seg attraktiv som universitetsby. Vi ønsker å knytte studenter og arbeids- og næringsliv tettere sammen. Her legges det til rette for fysiske møteplasser, blant annet gjennom den flotte innovasjonshuben vår, «Smia». Næringslivet på Sunnmøre er i stadig utvikling, og et godt universitetsmiljø er viktig for å sikre en god rekruttering og løfte Ålesund som en attraktiv universitetsby, sier Magerholm Fet.

Praktbygg
Det første spadetaket ble tatt i januar 2021, og Sundebygget er utviklet i samspill med den nye områdeplanen for campus, som har som mål å skape en selvstendig og levende campus. Bygget rommer tre etasjer rettet mot studentaktiviteter, samt fem etasjer med studentboliger.

Fakta om Sundebygget og NTNU

  • Sundebygget er et flerbruksbygg som inneholder blant annet studentboliger, et toppmoderne treningssenter, innovasjonshub, bar, kaffebar, konsertscene – samt en hel etasje med møterom og kontorer.
  • Bygget eies at Sit, og er realisert gjennom en sponsoravtale fra Sunde på 20 millioner kroner.
  • Ålesund kommune har bidratt som tilrettelegger samt inngått en avtale på 5 millioner kroner for bruk av bygget.
  • For NTNU er Sundebygget en viktig del av campus, og universitetet skal benytte seg av innovasjonshuben for å bygge bro mellom læringsmiljø, næringsliv og studentliv.
  • NTNU er et internasjonalt orientert universitet med hovedsete i Trondheim og campuser i Gjøvik og Ålesund.
  • NTNU har teknisk-naturvitenskapelig hovedprofil, en rekke profesjonsutdanninger og en stor faglig bredde som også inkluderer humaniora, samfunnsvitenskap, økonomi, medisin, helsevitenskap, utdanningsvitenskap, arkitektur, entreprenørskap, kunstfag og kunstnerisk virksomhet.
  • NTNU har rundt 45 000 studenter, og rundt 3000 studerer ved Campus Ålesund. NTNU har rundt 9000 ansatte, og rundt 350 av disse har arbeidssted ved Campus Ålesund. Øverste leder ved NTNU er rektor Anne Borg. Øverste leder i Ålesund, og rektors stedfortreder, er viserektor Annik Magerholm Fet. (Kilde: Pressemelding fra NTNU)