Til toppen

Skaper lekeglede med læring

Hurra! Nå blir det enda gladere barn i skolene i Ålesund. Barna har nemlig deltatt på kurs i lekepatrulje, holdt av idrettselevene på Ålesund videregående skole. Det håper de vil bære frukter.

Det var mye liv på Hatlane skole under lekepatruljen. Både tau, ballonger, kjegler og ball ble brukt.

Det var mye liv på Hatlane skole under lekepatruljen. Både tau, ballonger, kjegler og ball ble brukt.

(Tekst/foto: Linn-Cecilie Rønneberg)

– Der er et kjempebra opplegg. Vi har brukt lekepatruljer lenge, der noen har ansvar for aktivitet i skolegården. Det er veldig gøy og det skaper et godt miljø  på tvers av klassetrinnene. Vi bruker også disse lekene mye i gymtimene, og jeg ser at barna synes det er gøy, sier Jorunn Bugjerde, lærer ved Blindheim barneskole, som synes det er fint å være en del av prosjektet.

Målet med lekepatruljen er å få barn til å bevege seg mer i løpet av skoledagen, og gjerne gjennom lek i friminuttene. Torsdag fikk elever fra åtte skoler i Ålesund vært med på kurset, som var ledet av 2. året idrettslinja ved Ålesund videregående skole. Etter kurset skal elevene ta med seg lekene de lærer og lære det videre til de yngre barna på skolen. Lekene kan også gjennomføres i gymtimer.

(Fortsetter under…)

Fra venstre: Emma Veddegjerde, Teodor Rørvik Johansen og Henrik Hatløy synes det eer fint å være kursledere under lekepatruljen. – Det er en grei måte å lære på, mener Henrik.

Fra venstre: Emma Veddegjerde, Teodor Rørvik Johansen og Henrik Hatløy synes det eer fint å være kursledere under lekepatruljen. – Det er en grei måte å lære på, mener Henrik.

Elevene ved Ålesund videregående skole har gjennomført fire kurs til nå. To i høst og to nå i januar. De gjør det i forbindelse med faget treningsledelse, der de skal lære ledelse til å bli for eksempel trenere. Under lekepatruljen har de fått ansvar for å planlegge hele kurset fra start til slutt.

– Det er kjekt å få være med på dette, samtidig som vi får være med barn og lære bort leker til dem. Da får vi også bidratt til et kjekkere friminutt for barna. Vi lærer mye av dette selv, og får løst alle utfordringer vi møter på, sier Emma Veddegjerde. 

– Det handler litt om å være forberedt på ting som kan oppstå. Så vi har mange leker i reserve, om det skulle skje noe. Det er veldig fint å få være med på dette, for både vi og barna i barneskolene får noe ut av dette, mener Teodor Rørvik Johansen.

(Fortsetter under…)

Både lærere og elever ved Blindheim barneskole synes det er fint å være med på prosjektet. De ser nytten i lekepatruljen, og at det gir god effekt i skolegården.

– Det er veldig gøy. Vi har lært mye, både gjennom fotball og quiz. Vi er klare for å lære dette bort til de andre på skolen, sier Kine Cornelia Harjo Van Weert og Tim-Endre Berg.

Det er Sunnmøre Friluftsråd med Stig Johansen som er ansvarlig for prosjektet. De skal holde flere kurs framover, blant annet i Giske, Skodje og Rauma.

– Vi ønsker mer fysisk aktivitet, og mindre erting, plaging og mobbing. Vi vet at mye av disse tingene skjer inn og ut av garderoben, samt i friminuttene. Vil få fler barn med, og at de som ikke har noen og leke med, men er alene, skal dras inn. Med lekepatruljen skjer alt på tvers av alder og kjønn. Så vet vi at det er en del stillesittende barn, og dette kan være med på å hjelpe barna i aktivitet. Jeg vil også skryte av Ålesund videregåendeskole. Vi har et godt samarbeid med dem. Vi er nå i kontakt med idrettslinjene i Molde og Kristiansund, sier Johansen, som sier at det bare er å ta kontakt om flere er interessert.

(Fortsetter under…)

Det er Aspøy, Hessa, Lerstad, Emblem, Flisnes, Spjelkavik, Blindheim og Larsgården som deltar torsdagen Bypatrioten er på besøk. De startet dagen med å lære en dans til sangen “Glow” av Madcon, før de ble delt opp i grupper der de skulle innom forskjellige poster med aktiviteter og leker.

– Det er fint for elevene på idrettslinja også å gjennomføre dette. De skal igjennom skriftlige deler før de nå gjennomfører den praktiske delen. Så dette er supert for vår del også, og ikke barneskolene. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra de tre forrige kursene, og vi ser at ungene trives, sier faglærerne Johannes Niesen, Per Trygve Refsnes og Ruben Aalberg, ved Ålesund videregående skole.