Til toppen

img_5539
img_5539

Ei vandring fra hus til hus

De brenner begge for det samme; Ålesund by. Med alt det måtte innebære av folk, hus, handel og historier. Et engasjement som nok en gang ført de sammen for et felles prosjekt. Denne gangen handler det om byens hus.

Harald Grytten og Trine Klemetsen er klar med en helt ny serie der de tar med Bypatriotens følgere på ei vandring fra hus til hus og spennende steder Ålesund sentrum.

-Hvor mange ganger har man ikke hørt turister og tilreisende spørre høyt: -Hva er det gule huset der oppe? Er det et slott? om Aspøyskolen, sier Trine som understreker at det bare er ett av mange eksempler fra daglige spørsmål som stilles på fortauskanten i sentrum.

-Så hva svarer vi da? Hvor mye vet vi egentlig om egen by? Hvor mye vet barna mine om det «slottet», og hva tenker vi at folk burde kunne som et minimum? Sånn begynte hodet å kverne og akkurat sånn kom den nye serien til, sier Klemetsen som til daglig jobber mest med å se fremover.

-Jeg er jo levende opptatt av nåtiden og det å kunne dra Ålesund by inn i fremtiden, men jeg er også redd for at man i alt engasjementet kan risikere å miste deler av historien. Det kan vi ikke risikere.

Molja fyr og Aspøy skole er begge steder som vekker stor begeistring og er hyppig fotografert, men hva vet du egentlig om de begge?

Og akkurat der kommer Harald Grytten inn i bildet.

Det er nemlig ikke første gang de to slår «hauda» sammen. Fra før har de laget tv-serier om alt fra lokale kirker og statuer til små snutter og bystoff fra fortauskanten.

Han var ikke vanskelig å be denne gangen heller.

-Jeg likte ideen umiddelbart. Det handler om å fortsette jobben med å gjøre vår felles historie interessant for flere, ikke minst i nye kanaler, sier Harald som ikke legger skjul på at han er spent på formatet.

Denne gangen skal de nemlig ikke dele alt de vet og kan, men levere «kjappe fakta og litt historie» som de håper vil feste seg hos leseren.

Harald Grytten i kjent stil. Han lar seg ikke stoppe av noe, minst av alt vind eller vær der han formidler byhistorie med et brennende engasjement!

-Vi gjør en spennende øvelse her, men det skal vi ikke være redd for, sier Grytten og forklarer.

– Vi har bestemt oss for å hente ut essensen og fatte oss i korthet. Så legges det ut i kombinasjon med flotte bilder. En strategi der vi håper å nå ut med litt til mange, i stedet for omvendt, sier han.

-Så kan vi ikke stikke under en stol at vi via våre kanaler, i stor grad, snakker til en generasjon som er oftere på Instagram enn fysisk på biblioteket, sier Klemetsen som håper det ene kanskje er bra for det andre.

– Skulle vi være så heldige at vi inspirerer noen til å ville lære enda mer så finnes jo det meste av informasjonen mellom permer i de utallige bøkene Harald, med flere, allerede har skrevet om byens historie, sier hun.

Byvandrer Sindre Nakken er også med på laget! Denne gangen utstyrt med kamera i stedet for bruskassen han gjerne bruker på vandring.

De to har brukt sommeren godt. De har møttes gjentatte ganger for å skrive, stryke, legge til og stryke igjen. Med på laget har de også Sindre Nakken som sammen med Klemetsen har stått for fotoarbeidet.

Resultatet er i første omgang en serie på 12 ulike saker, bygg og steder, men her kan mye skje.

-Et arbeid som det vi holder på med blir man strengt tatt aldri ferdig med. Man kan holde på og holde på, fortelle og gjenta -til det ikke er pust igjen, sier Harald og slår seg på knærna.

-Du må bare innse det Trine, at dei fleste sikkert tenke at det vi holder på med e ganske dritkjedelig, smeller det fra Grytten og de ler høyt.

-Ja, det kan dei bare tenke, svarer Klemetsen på helen før hun avslutter:

-Heilt til den dagen kommer, da de står der som nokke brødhaud og ikke kan svare på dei enkleste spørsmål om egen by. No kan dei no hvertfall google det, spøker hun.

Serien publiseres i Bypatriotens flater utover høsten!

Annonse:
Annonse: