Til toppen

Lærerik sommer hos Kongsberg Maritime

Da sommerferien startet begynte Christine, Idun og Andreas på et åtte uker langt sommerprosjekt hos Kongsberg Maritime. Det har de tre studentene ikke angret på.

-De stiller gode spørsmål, og vi har så absolutt lært av dem også, sier bærekraftsdirektør Marte Ellingsen Tyldum, her flankert av  Andreas Falinski til høyre for seg, og  Idun Bakken (t.v) og Christine Høyem.

-De stiller gode spørsmål, og vi har så absolutt lært av dem også, sier bærekraftsdirektør Marte Ellingsen Tyldum, her flankert av Andreas Falinski til høyre for seg, og Idun Bakken (t.v) og Christine Høyem.

Christine Høyem og Andreas Falinski studerer begge til bachelor innen fornybar energi. Hun i Trondheim, han i Ålesund. Idun Bakken studerer Shipping Management ved NTNU i Ålesund.

Da sommerferien nærmet seg så startet de tre studentene på et åtte uker langt sommerprosjekt hos Kongsberg Maritime, som er lokalisert hos NMK på Nørve.

At Kongsberg Gruppen er en populær plass å søke seg til for sommerprosjekt og sommerjobb kan bærekraftsdirektør Marte Ellingsen Tyldum skrive under på.

-Vi fikk inn rundt tusen søkere til sommerjobbene og de tre maritime sommerprosjektene, forteller Ellingsen Tyldum, som har fått ansvaret for de tre studentene som har hatt prosjekt i Ålesund.

-Hva fikk dere til å søke på dette?

-For meg virket oppgavene spennende. Samtidig var de relatert til bacheloren jeg holder på med.

Oppgaven går ut fra bærekraftsmål nummer 14 der vi skulle finne forbedringspunkter for mer bærekraftig fiskeri, forteller Christine.

Kongsberg Maritimes studentdelegasjon til FNs-klimatoppmøte i sommer var (fra venstre) Christine Høyem, Andreas Falinski, Ingvild Ødegård, Alise Skaar og Idun Bakken. Ingvild og Alise var på sommerprosjekt ved Kongsbergs avdelingen i Horten. De tre andre var altså i Ålesund.

Kongsberg Maritimes studentdelegasjon til FNs-klimatoppmøte i sommer var (fra venstre) Christine Høyem, Andreas Falinski, Ingvild Ødegård, Alise Skaar og Idun Bakken. Ingvild og Alise var på sommerprosjekt ved Kongsbergs avdelingen i Horten. De tre andre var altså i Ålesund.

-Det er et veldig bredt tema, legger Idun til.

-Vi startet med å delta på bransjekonferansen ”Ombordfryst 2022” fra første dag, der vi lærte mye. Vi hadde blant annet samtaler med næringen gjennom Fiskebåtredernes forbund, sier hun.

-Vi kunne velge ut temaer vi mente var viktige å fokusere på for å finne ut hvordan en optimaliserer fiskeriet med tanke på bærekraft, men også beholde lønnsomheten, sier Andreas, som er klar på hva fiskeflåtens kunder er opptatt av.

-Bærekraft er attraktivt for kunden og forbrukerne. Og det er flere faktorer her. Drivstoffbruk, utslipp og skade på havbunnen er noen av disse. Vi fant flere forbedringspotensialer, sier han.

-Det er for eksempel viktig å kunne kartlegge arter på fiskefeltet, slik at en kan vite hvilke arter som finnes der, og ikke fiske i blinde. Her kan undervannsteknologi hjelpe, sier Idun.

-Human behandling av fisken er også en viktig del, legger hun til.

I løpet av de åtte ukene de tre studentene jobbet hos Kongsberg Maritime ble det også reising. Både lokalt og til utlandet.

-Det ble en del turer her lokalt, for Kongsberg Maritime finnes flere steder på Sunnmøre, men vi dro også til byen Kongsberg der hovedkontoret er, og vi dro til Portugal. Der deltok vi på FNs havkonferanse i Lisboa. Det var artig å høre andres perspektiver på det samme som vi jobbet med, sier Christine.

Studentene i Lisboa deltok i en egen ung-hackathon med deltakere fra hele verden, før verdens toppledere også inntok byen.

Studentene i Lisboa deltok i en egen ung-hackathon med deltakere fra hele verden, før verdens toppledere også inntok byen.

Men alt arbeidet skal ende opp i noe. Og det i form av en rapport de tre fremførte på TEFT-labben på NTNU.

-Vi har hatt veiledere fra NTNU gjennom denne perioden, og på framføringen kom det mye folk fra næringslivet lokalt, og studenter som hadde jobbet for andre bedrifter i sommer. I tillegg har vi presentert for toppledelsen i Kongsberg Maritime, det var veldig gøy, forteller Andreas.

-Jeg var spent på hvordan de har løst oppgaven i løpet av disse ukene, men det har gått veldig bra, sier Marte Ellingsen Tyldum.

-Det er jo alltid begrenset hva man kan klare på åtte uker. Samtidig skal de forstå hele det store bildet av hvordan et fiskefartøy påvirker miljøet, så det er mye å lære på kort tid.

For oss er det bra med nye som kommer inn, de stiller gode spørsmål, og vi har så absolutt lært av dem. Sommerprosjektet er også bra for rekrutteringen vår, sier hun.

-Og for dere studenter. Kunne Kongsberg Maritime være en fremtidig arbeidsgiver?

-Så absolutt. Jeg synes det er moro med teknologi, og jeg ble overrasket over hvor mye de har av maritim teknologi, og omfanget av alt det Kongsberg Gruppen driver med, sier Christine.

De to andre er enige.

-Dette må være en god plass å jobbe, sier Andreas.