Til toppen

Kultur- og eventbransjen med nødlys

Fra 1. november er det slutt på kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende som har sørget for at teknikere og musikere har overlevd perioden siden landet ble stengt ned i mars. -Kritisk, sier bransjen som håper at regjeringen vil snu og videreføre ordningen. I morgen onsdag markerer de seg i hele landet, også i Ålesund der flere kulturbygg vil bli lyst opp!

-Kulturbransjen som består av svært mange selvstendig næringsdrivende, vil kunne utraderes om ikke kompensasjonsordningen videreføres, sier en samlet bransje som i morgen lyssetter bygg over hele landet.

-Kulturbransjen som består av svært mange selvstendig næringsdrivende, vil kunne utraderes om ikke kompensasjonsordningen videreføres, sier en samlet bransje som i morgen lyssetter bygg over hele landet.

Les hele meldingen fra kultur – og eventbransjen:

Regjeringen må stå løpet ut og videreføre kompensasjonsordningen frem til Koronakrisen er over. I tillegg må en støtteordning på plass for eventbransjen som innbefatter artister, bookingselskap, underleverandører og administrasjon.

Onsdag 30.09 mellom klokken 20.00 – 22.00 vil vi markere alvoret bransjen nå står i, ved å lyssette kultur og signalbygg over hele landet i rødt. Vi sto i store utfordringer med manglende rekruttering og kompetanseflukt allerede før vi ble truffet av tilnærmet full nedstigning den 12. mars, og nå er vi i ferd med å brekke ryggen fullstendig.

Markeringene er en del av den internasjonale #wemakeevents og #redalert bevegelsen som er en bevegelse som har spredd seg fra USA og til store deler av verden hvor kultur og eventbransjen nå står i de samme problemene som her hjemme.

I Norge har regjeringen valgt å avslutte kompensasjonsordningen til fordel for, en foreløpig diffus, stimuleringsordning for kulturlivet og eventbransjen.

(Fortsetter under)

Ålesund rådhus er ett av byggene som i morgen kveld kan blir farget rødt.

Ålesund rådhus er ett av byggene som i morgen kveld kan blir farget rødt.

Resultatet blir at mange av oss som lever av å lage arrangementer i Norge, nå mister omtrent all inntekt. Med regjeringens vedtak står mange mennesker i bransjen nå ved et veiskille;

Søke om sosialhjelp eller skifte bransje. For alle som gleder seg til å gå på festival, idrettsarrangement, konserter og teaterforestillinger når koronakrisen er over, er dette svært dårlig nytt. Kultur og underholdningsbransjen består av mennesker med sjelden og spesialisert kompetanse som vi er avhengige av for å gi Norge de store opplevelsene. Kompetanseflukten har allerede begynt, og uten teknikerne blir det ingen arrangementer.

Om ikke regjeringen snur i denne saken, vil store deler av kultur og eventbransjen utraderes. Hvem skal da skape arrangementene når samfunnet åpner opp igjen og kulturbyggene skal fylles med opplevelser?

Bygg som trolig vil bli lyssatt er:

Parken kulturhus, Terminalen Byscene, Teaterfabrikken, Arbeidern, Fjellstua og rådhuset.

De som utfører lyssettingen:

Parken kulturhus, Terminalen Byscene, Teaterfabrikken, Konsertsystemer, Lydkjelleren og freelancere.