Til toppen

Hattemarkering i sentrum

Lørdag 21. oktober er det Hattens dag og det markeres behørig i hattebyen Ålesund. Blant annet med Hattjazz og motevisning på Hatwalken.

På 40-tallet var hodeplagg obligatorisk for alle, og Ålesund hadde rykte på seg for å være en ordentlig hatteby. Og visste du at Ålesund har sitt helt eget hattestudio? 

I 2016 flyttet Stine Rudi Standal, tilbake til Ålesund for å reetablere hatteatelieret «Fru Sigrid Fjørtoft Modes AS». Stine er oldebarnet til fru Sigrid Fjørtoft og hun sørger for å føre hattetradisjonen videre.

Aalesunds museum og Stine Rudi Standal har startet et samarbeid som blant annet har ført til at Norske modister og hattedesignere har lagt sitt arrangement “Hattens dag” til Ålesund. “Hattens dag” har tidligere vært arrangert i Oslo, med unntak av en gang i Bergen. 

Fra 16. til 21. oktober er det en nordisk samling for hattebransjen, som ender opp med utstilling og publikumsarrangementet 21. oktober. 

Markeringen har som mål å styrke hattekunst, design og samarbeid i de nordiske landene, og samtidig fornye interessen for hatter generelt.

– Ved å samles håper jeg vi kan få i gang en dialog rundt hattens plass både som tekstilkunst og kommersiell design. Nordiske hattedesignere har mange felles muligheter og utfordringer. Noen har vært i bransjen lenge, andre er ganske nye, vi får her en unik mulighet til å treffes og lære av hverandre. Samtidig vil vi vise fram et spekter at kunsthåndverk og design til nye og gamle hatteentusiaster, kanskje til og med til noen som enda ikke vet at de er det, sier Stine Rudi Standal. 

 

Hatten er tilbake
Siden 40-tallet har hatt blitt et nisjeprodukt. Dette har ført til at modistfaget har blitt et av de små og verneverdige håndverkene. Det har også ført til at folk flest ikke kjenner verken håndverket eller hattens historie. Dette til tross for at hodeplagget har vært allemannseie og fortsatt spiller en viktig rolle i det offentlige og sosiale rom.  

I det siste har vi sett at hatten er tilbake i motebildet, noe som gjør det ekstra spennende å gjenerobre hattehistorien. 

– Allerede på 1840-tallet kunne en hattemaker i Ålesund skilte med det nyeste innen internasjonal hattemote for damer, sier historiker Ingvil E. Grimstad. 

Aalesunds museum viser flere av hattene fra den i Ålesund legendariske modeforretningen Fru Sigrid Fjørtoft Modes i sin permanente utstilling.

Sigrid Fjørtoft kom til Ålesund fra Christiania (Oslo) i 1919, og året etter startet hun forretningen som skulle bli en del av bybildet helt til den stengte i 1998. Dette var langt fra den eneste modeforretningen i byen. I 1932 var det hele 13 forretninger med hattemote for kvinner som spesialfelt, og de fleste ble også drevet av kvinner. Dette er en spennende fortelling om håndverk og næringsliv som har vært lite påaktet.  

Utstillinger, Hatwalk og hattekafe
14 kunsthåndverkere og designere stiller ut i utstillingen “Hattens dag” lørdag 21. oktober. 

Selve arrangementet er i Avholdshjemmet midt i Ålesund sentrum. Hovedutstillingen er i første etasje rett inn fra gaten og uten trapper. Den består av fiskeskinnshattene som er laget under workshopen med Jane Fryers, i tillegg til hatter og hodebekledning fra de lokale og tilreisende sine egne atelierer. Kurator for utstillingen er tekstilkunster og hattedesigner Mona Strand og Stine Rudi Standal.

 I festsalen i andre etasje blir det aktiviteter for et bredt publikum. Det blir Hattekafe med hatter lånt fra publikum og Aalesunds museums samlinger. I Hattekafeen kan du kjøpe italienske kaker, som er et lite pek til det engelske ordet for

Det blir også hatteatelier for små og litt større der de kan prøve seg som hattedesignere. Billedkunstner Eva Hessen står for denne aktiviteten. I løpet av dagen blir det Hatwalk i samarbeid med ARV design og elever fra drama og danselinja på  Fagerlia Videregående  skole. 

 Arrangørene oppfordrer til å sette av en lang pause i bylørdagen og oppdatere deg på hatter i historien og samtiden. Slå av en prat med en av de mange utstillerne, nyt en kopp kaffe eller designe en hatt i Hatteatelieret. Og om du ikke har fått nok kan du fortsatt se fotoutstillingen på Ta Det Piano- art cafe & galleri en gang til.

 

Natalie Sandtorv fra Ålesund spiller HatteJazz på Arbeideren lørdag kveld.

Natalie Sandtorv fra Ålesund spiller HatteJazz på Arbeideren lørdag kveld.

HatteJazz med Natalie
Hattens dag avsluttes med HatteJazz på kvelden 21. oktober kl 19.00 i forsamlingslokalet Arbeideren.

– Vi er så glade for de mange entusiastiske samarbeidspartnerne. En av de er Jugendjazz. Kjetil Jerve og Natalie Sandtorv stiller med band og spiller en Evans/Zetterlund tribute. Det blir anledning til å svinge seg eller å sette seg ned med et glass og nyte tonene fra noen av de ypperste unge nordiske jazzmusikerne vi har. Vi håper folk vil benytte anledningen til å lufte sin favoritthatt, eller kanskje en ny hatt de falt for på utstillingen tidligere på dagen, sier Standal.

 

Program Hattens dag lørdag 21. oktober:  

11:00 – 18:00 Åpning av utstilling, Hattekafe, Miniatelier, Hatwalk og aktiviteter på Avholdshjemmet.

19:00 Hattejazz på Arbeideren, med jazzmusikere fra Norge, Sverige og Danmark. Samarbeid med Jugendjazz.