Til toppen

Gulating med fokus på lokalt juleøl

Butikksjef hos Gulatin ølutsalg på Amfi Moa, Henrik Andersen har dedikert ei øy til årets lokalproduserte juleøl midt i butikken. Og noen av dem har spesiell navn. -Det er mange som setter pris på at vi lanserer årets juleøl tidlig. Spesielt de som jobber offshore og på sjøen. De vil gjerne handle juleøl før de […]

Butikksjef hos Gulatin ølutsalg på Amfi Moa, Henrik Andersen har dedikert ei øy til årets lokalproduserte juleøl midt i butikken. Og noen av dem har spesiell navn.

Butikksjef hos Gulatin ølutsalg på Amfi Moa, Henrik Andersen har dedikert ei øy til årets lokalproduserte juleøl midt i butikken. Og noen av dem har spesiell navn.

-Det er mange som setter pris på at vi lanserer årets juleøl tidlig. Spesielt de som jobber offshore og på sjøen. De vil gjerne handle juleøl før de drar ut, sier butikksjef Henrik Andersen ved Gulating ølutsalg.

Han og medarbeiderne hans har satt av en egen øy i butikken, reservert juleøl, men ikke hvilke som helst.

-Nei, vi har fokus på det lokalt produserte juleølet, framstilt og tappet her på Sunnmøre, forteller Henrik, og viser et utvalg flasker i forskjellige størrelser, og utforming.

-Vi har juleøl fra Tonga, K.aa.B, Molo, Trollbryggeriet, som mange kjenner som Slogen, og Geiranger. Sistnevnte er eksklusivt siden vi er alene om å selge dette juleølet, som har fått navnet ”Geitfonna”.

-Artig navn?

-Ja, og fin flaske med mye jul.

Flaskene fra K.aa.B er også artige, og fått navnet ”Julegeit”.

Det blir mye geit, men Molo kjører på med en hel setning på sine flasker.

”The Brew Meaning of Christmas”, forteller han.

(Fortsetter under).

Og dermed var årets juleølsesong i gang hos Gulating.

Og dermed var årets juleølsesong i gang hos Gulating.

Stadig flere vil hevde at øl og brygg er kultur og tradisjon.

Juleøl er intet unntak, for helt tilbake til vikingtiden har vi brygga øl til jul i Norge. Ja faktisk har det til tider vært påbudt for gårdene å brygge juleøl.

Dette skulle deles med naboene, og gjorde en ikke det så kunne en faktisk miste både gård og grunn. Ja til og med landsforvist.

Så juleøl er alvorlige saker, og i følge Henrik er det et litt annerledes juleøl vi får kjøpt i dag enn det gårdene brygget før jul i tidligere tider.

-Ja. Det ene er jo at juleøl før var betraktelig sterkere. Det skulle være så alkoholholdig som mulig. Slik er det ikke nå, og juleølet er ikke så tungt, men lysere enn tidligere, samt at lovverket regulerer alkoholinnholdet som er tillatt solgt i butikk.

Derfor er disse juleølslagene 4,7 prosent.

-Og smaken?

-Den skal være lettdrikkelig og smake jul. Det er jo et fyldigere øl, selv om det ikke er så fyldig som juleøl var før i tiden. Nå benytter produsentene i større grad forskjellige julesmaker å krydre juleølet med.

Lakris, kanel, koreander, nellik og appelsin er vanlig å bruke.

-Nå har dere altså latt startskuddet gå for årets juleøl, og det fra fem lokale produsenter. Hvem tror du blir bestselgeren?

-Jeg holder en knapp på Molo. Det fordi dette er et bryggeri som ligger i Ålesund, og at det var bestselger i fjor. Men vi får se, sier Henrik Andersen.