Til toppen

Fikk jobbe intensivt med Sørsida

Forrige uke fikk masterstudenter fra hele verden selveste Sørsida i fanget. For hva skjer når kunnskap, erfaring og nye måter å tenke på møtes og man diskuterer høyt? Da settes det fart på ting. Gjerne ting man ikke hadde tenkt fra før.

Studenter fra hele verden i møte med Sørsida

Studenter fra hele verden i møte med Sørsida

De er NTNU studenter, på utveksling fra alle kanter av verden, stasjonert i Trondheim og på tur til Ålesund. Her skulle det både studeres og jobbes. I løpet av noen svært intensive dager var de innom både Framtidslabben og i workshop sammen med Sørsida.

Dette er de som skal jobbe med fremtidens byer. Det handler om bygg, bærekraft, arkitektur og byplanlegging. Nå i Ålesund hvor de tar oppgaven på strak arm. De hadde liten eller ingen kunnskap om byen og prosjektet fra før, og etter en kort breef fra prosjektleder for Sørsida og litt påfyll fra Bypatrioten var de klare. Klokken ble satt på og praten rundt bordene i gang.

-Hvordan kan man bruke digital teknologi når man planlegger Sørsiden og hvordan kan teknologi føre til god medvirkning? Hvordan kan de offentlige områdene fremstå som inkluderende og attraktive? Hvordan kan Sørsida bli et sted for alle? Hvordan sørge for at området er attraktivt også om 50 år? Var noen av utfordringene de ble tildelt, og for et engasjement! Her var det bare å leite frem engelske fraser og gloser så fort det lot seg gjøre for spørsmålene var mange.

(Fortsetter under)

Daglig leder for Sørsida Kirsti Slotsvik fikk mange spennende ideér fra studentene.

Daglig leder for Sørsida Kirsti Slotsvik fikk mange spennende ideér fra studentene.

-Hva har byen, hva trenger byen, hvordan er samhandlingen, været…? Her skal så mange faktorer på plass så raskt som mulig før gruppene gjør seg klare til kna det som skal bli en presentasjon.

-Vi svarer så godt vi klarer uten å gi de for mange føringer. Det er ikke hver dag man får muligheten til å få helt ferske ideer som ikke er preget av hvordan ting har vært eller satte meninger om det som kommer, sier daglig leder for Sørsida Kirsti Slotsvik som går fra bord til bord. Hun er tydelig spent.

-Prosesser som dette er så viktige og vi er utrolig glade for at de ønsket å bruke nettopp Sørsida som case når de først er her. Man skal ikke se vekk fra at dette bare er starten på det som kan bli et spennende samarbeid fremover, sier hun.

Studentene tegner, tenker og presenterer

Studentene tegner, tenker og presenterer

Masterstudentene gjør seg klare til presentasjon. Det er bare minutter igjen til de skal dele sine tanker om medvirkning, hvordan plassen kan trekke til seg barn og unge og bli et sted for alle.

-Jeg er levende opptatt av at dette skal bli en del av byen som snakker til mange. Ikke bare et tilbud for de som tar på seg høye heler og leppestift for å oppleve finkultur. Her skal vi ha mangfold, sier Slotsvik.

-Vi har vært her i tre dager nå, dette er den siste, sier Hamish Hay. Han er fra Skottland og ansatt ved NTNU i Trondheim som vitenskapelig assistent. Han synes Ålesund som by er svært spennende.

-Så har vi med oss perspektiv fra hele verden inn til dere, sier han om studentene som blant annet er fra Iran, Kina, Tyrkia, Nepal og Frankrike. -Norske studenter er i mindretall, faktisk bare tre, så her får man en unik mulighet til å spe på med fremtidens tanker, sier Hay

Hamish Hay synes Ålesund er en svært spennende by.

Hamish Hay synes Ålesund er en svært spennende by.

Verden blir jo stadig mindre. Dagens unge velger sine reisemål via Instagram, idéene reiser fort via sosiale medier, og fremtidens voksne sosialiserer og samhandler på helt andre måter enn for kun kort tid siden. Det er viktig innsikt å ta med nå som en helt ny bydel skal vokse fram. Og akkurat det hadde denne gjengen tenkt på.

Presentasjonene er i gang. Bak i lokalet står Slotsvik spent. For hva om noen av de ideene som legges igjen akkurat her og nå vil bli realisert?

-Det er jeg faktisk ganske sikker på. Her er nemlig en måte å tenke på som vi har mye å lære av. Vi har jo ganske bevisste tanker om hva Sørsiden skal inneholde, men mye kan og skal skje på veien til målet. Studentene kommer med gode ideer om hva som kan gjøres raskt for å «fargelegge» området med installasjoner, kunst og aktiviteter. Regn og dritvær som attraksjon er gode eksempel på det. Ny tilnærming til langsiktig og helhetlig tenking er også verdt å bake inn i det videre arbeidet vårt, sier hun.

Gruppearbeid og gode diskusjoner

Gruppearbeid og gode diskusjoner

Denne utfordringen møtte studentene som ikke hadde hørt mye om Sørsida fra før.

Denne utfordringen møtte studentene som ikke hadde hørt mye om Sørsida fra før.