Til toppen

En kiosk er viktig for et bysentrum

Folk vil ha lesestoff, og hos Geir i Narvesen i Kremmergaarden kan en finne mange meter med hyller, full av blader og bøker. -Før var det jo kiosker og butikker over alt. Det var slaktere, meieriutsalg, bakeriutsalg og kiosker tett på, men slik er det ikke lenger, sier Geir Østensen. I 30 år har Geir […]

Folk vil ha lesestoff, og hos Geir i Narvesen i Kremmergaarden kan en finne mange meter med hyller, full av blader og bøker.

Folk vil ha lesestoff, og hos Geir i Narvesen i Kremmergaarden kan en finne mange meter med hyller, full av blader og bøker.

-Før var det jo kiosker og butikker over alt. Det var slaktere, meieriutsalg, bakeriutsalg og kiosker tett på, men slik er det ikke lenger, sier Geir Østensen.

I 30 år har Geir drevet salg i butikk i Ålesund, og starten var i Rådstugata der han hadde tobakksbutikk og kiosk.

Videre ble det Comet Sport i gågata, der det var direktesalg til idrettslagene i området.

Så ble han delaktig i oppstarten av Hydro-stasjonen i Ysteneset.

-Nå er vi i Narvesen, men driver selvstendig. Å være med i Reitangruppen betyr mye, for det er godt å ha dem i ryggen, sier forteller han.

-En stund hadde vi kiosker på flyplassen, i Storsenteret og her på Kremmergaarden. Nå er det denne vi driver fortsatt, men vi startet opp på Ålesund sykehus da pandemien kom, så det ble en spesiell start.

Her i byen var det jo ei stund seks sju Narvesen-kiosker. Nå er det vi som er igjen, sier han.

Tidene endrer seg stadig for handel i en by, så også for kioskene. For Geir dreier det seg om å tilpasse seg.

-Dere har en solid vegg med lesestoff?

-Ja, men vi fryktet jo en stund for at folk skulle droppe lesestoff når alt kom på nett. Slik har det faktisk ikke blitt for oss. Folk vil fortsatt ha noe å lese på, og har en et godt utvalg så går det litt slikt.

(Fortsetter under).

Geir Østensen driver ikke bare kiosk. Mange kjenner ham nok igjen som mannen bak Båtfestivalen, og nå Blue Fish.

Geir Østensen driver ikke bare kiosk. Mange kjenner ham nok igjen som mannen bak Båtfestivalen, og nå Blue Fish.

-Hvordan ser du på framtiden til kioskene?

-Det er jo alltid en utfordring, men det er raskt å handle i en kiosk. Vi har mat for folk i farta, men beliggenheten er viktig. En må ligge i et knytepunkt der folk ferdes, og her på Kremmergaarden er vi veldig fornøyd.

Jeg tror nok kiosker over alt tilhører en tid som er forbi. Men vi skal følge utviklingen og endre oss i takt med den, sier han.

-Hva er din plass i sentrum som butikkmann?

-Jeg elsker Ålesund og er bypatriot på min hals. Jeg har stor tro på byen, og alt som skjer både med sentrene, Bybadet og andre ting.

Byen er et fantastisk sted å bevege seg, og det er viktig at det er utvikling, og at det er kvalitet. Viktig er det også med et næringsliv som tør satse, og det har vi flere eksempler på i Ålesund heldigvis. Så vi må legge til rette for de som våger, sier Geir, som peker spesielt på sørsiden.

-Den er viktig å få på plass. Og så må vi se på utfordringene med trafikken på Hellebroa. Her må det også skje ting.

Geir er en kar som elsker å få ting til å skje. Og de som handler med ham i Narvesenkiosken i Kremmergaarden kjenner raskt igjen Geir som mannen bak både Båtfestivalen og nå sist Blue Fish.

-Det stemmer, og i år skulle vi jo gjerne fått feiren 20-års jubileum. For vi var jo på mange måter først med festival i Ålesund. Det var lite slikt før 2001, men pandemien gjør jo alt usikkert, spesielt for Båtfestivalen i uke 28. Blue Fish skal arrangeres i september, så der har vi litt bedre tid på oss.

-Har dere en plan B for Båtfestivalen?

-Ja, vi har jo det. Det blir nok ikke en fullskala Båtfestival, men noe skal vi få til. Folk skal vite at vi er på hugget i alle fall, sier Geir Østensen.

Sjokolade er noe en ikke kommer utenom i en kiosk.

Sjokolade er noe en ikke kommer utenom i en kiosk.

Mat i farta for folk i bevegelse. Kioskene tilbyr rask mat for den som trenger noe å bite i.

Mat i farta for folk i bevegelse. Kioskene tilbyr rask mat for den som trenger noe å bite i.