Til toppen

Det er alltid lurt å starte sparing

(Annonsørinnhold) - En skikkelig tankevekker. Vi må virkelig ta oss på tak, sa flere av de fremmøtte etter å ha deltatt på damenes eget spareseminar denne uken hos Sparebank 1 SMN.

Spareekspert Bente Bruun har jobbet med økonomi og bank hele livet. Nå deler hun sine beste råd for å komme i gang med sparing.

Spareekspert Bente Bruun har jobbet med økonomi og bank hele livet. Nå deler hun sine beste råd for å komme i gang med sparing.

(Tekst/foto: Trine Klemetsen)

– Det er aldri for sent å starte med sparing, men det kan være lurt å ha noen klare tanker om hva du faktisk sparer til, var bare ett av budskapene fra spareekspert dennne kvelden.

Vi står i det man mildt sagt kan kalle ei spesiell tid der flere usikkerhetsmomenter, ute i verden, påvirker oss både nasjonalt og lokalt. Og det er kanskje ikke det første man tenker på eller har mulighet til nå. Sparing. Men har du klarer du det så er det i følge spareekspert Bente Bruun alltid tid for sparing. Både på kort og lang sikt. 

- Tall viser at kvinner sparer mindre, og det er færre kvinner som sparer i fond. Det er det ingen gode grunner til, sier Sparebank 1 SMN som derfor arrangerte eget seminar for damene. Her forklarer Linda Løvik Karlsen, Private banker og Investeringsrådgiver i Sparebank 1 SMN i Ålesund.

– Tall viser at kvinner sparer mindre, og det er færre kvinner som sparer i fond. Det er det ingen gode grunner til, sier Sparebank 1 SMN som derfor arrangerte eget seminar for damene. Her forklarer Linda Løvik Karlsen, Private banker og Investeringsrådgiver i Sparebank 1 SMN i Ålesund.

– Det kan være en 100- lapp. Kan du sette den til side, så bør du gjøre det. Men kanskje først av alt så bør du ha noen klare tanker om hva du sparer til. Er det en ferie, så snakker vi kanskje om kortsiktig sparing, om du sparer til barnebarna så er det mer langsiktig og du kan tørre å stå i det også når det svinger, forklarer hun. 

– For det er først når du har oversikt over målet og drømmene at du også kan finne beste måten å spare på. Få igjen mer enn du satte inn, sier hun og ser ut i salen. 

Etter nedturen kommer oppturen. Historisk sett har det alltid vært sånn, men det betyr heller ikke at du skal gå all-in noen plass. Om du ikke har råd til å miste pengene da. Men der finnes en rekke måter å gjøre sparepengene mer verd på enn å velge høyrisikoprodukter.

Etter nedturen kommer oppturen. Historisk sett har det alltid vært sånn, men det betyr heller ikke at du skal gå all-in noen plass. Om du ikke har råd til å miste pengene da. Men der finnes en rekke måter å gjøre sparepengene mer verd på enn å velge høyrisikoprodukter.

Vi skjønner fort at tiden er forbi til at den smarteste måten å spare penger på er under hodeputa eller ved å la de hvile på lønnskontoen. Selv om det kanskje er det som føles tryggest. Spesielt nå. 

Opp kommer grafene som viser. At etter nedturen kommer oppturen. Historisk sett har det alltid vært sånn, men det betyr heller ikke at du skal gå all-in noen plass. Om du ikke har råd til å miste pengene da. 

– Det handler alltid om å ta fornuftige valg utfri egen situasjon og muligheten til å stå i det. Uansett om vi er på opp- eller nedtur, sier Bruun som trekker frem en rekke begrep og spareprodukter som er fremmed for flere av de fremmøtte. Men buffer. Den skjønner de fleste selv om temaet kan være ubehagelig nok. 

Også Marit Bjørgen delte sine råd. Hun hadde tidligere på dagenn holdt motivasjonsforedrag for unge idrettstalenter. For henne har gode rådgivere vært alfa omega. Noen som kjenner seg igjen?

Også Marit Bjørgen delte sine råd. Hun hadde tidligere på dagenn holdt motivasjonsforedrag for unge idrettstalenter. For henne har gode rådgivere vært alfa omega. Noen som kjenner seg igjen?

– Før man plasserer noe som helst om det er i fond eller aksjer, så må man ta vare på seg selv og der er det fortsatt regelen om buffer som gjelder. Det å spare opp til en reserve som man til en hver tid kan benytte seg av om det uforutsette skjer. For det gjør det jo. Plutselig ryker en jeksel eller bilen streiker. Begge deler koster og gjerne mer enn en har på stående fot på neste lønn. Her anbefaler man fortsatt at man har spart opp to månedslønner på konto, eller 50.000 kroner, om en skal tallfeste, sier hun. 

De fremmøtte er lutter øre. Det er ingen tvil om at innholdet treffer. At vi bør både snakke og vite mer om egen økonomi. Det bekreftet også selveste Marit Bjørgen som var med for å åpne kvelden. Hun snakket også om sin egen usikkerhet. I skisporet ei verdensstjerne, rundt egen økonomi, helt avhengig av gode rådgivere. 

– Jeg er en person som er opptatt av trygghet rundt egen økonomi. Kanskje for opptatt av trygghet. Vil helst bare ha pengene i banken. Hadde jeg fått gode råd økonomiske råd om muligheten til både å spare og investere tidligere i karrieren hadde jeg nok hatt mer i dag, sier hun fra scenen. Nå er det jo ikke sånn at Bjørgen er som de fleste av oss. Men hun deler gjerne om egen investering både i eiendom og aksjer. Men for henne, så har det faktisk vært helt avgjørende.

– Som toppidrettsutøver har du gjerne ei veldig kort karriere der du pensjoneres mye tidligere enn andre. Gjerne før fylte 40. Kanskje har du også ofret både viktig utdanning og jobberfaring på vei mot målet. Dermed har man også mye kortere vindu på seg til å gjøre gode økonomiske valg, forklarer hun.

Vi var dermed over på litt mer avanserte muligheter med både eget AS, investeringer og skattefordeler. Men la oss ta det hele ned igjen. For i et forum som dette, fullsatt med damer så var det heldigvis lett å rekke opp hånden. Her var ingen spørsmål dumme og man kunne legge igjen egen usikkerhet. Vi var jo her i lag, nettopp for å få svar. Og det fikk man.

Elin Bjerke og Linda Stavset fikk mye igjen for seminaret. - Her blir det hjem og ta seg på tak, sier de.

Elin Bjerke og Linda Stavset fikk mye igjen for seminaret. – Her blir det hjem og ta seg på tak, sier de.

– Jeg satt her faktisk med skikkelig dårlig samvittighet. Jeg må bli mye flinkere til å både planlegge og spare. Her blir det hjem og ta seg på tak, sier Elin Bjerke som hadde tatt turen. 

– Jeg fikk meg en skikkelig vekker på pensjon. Har glemt hvor gamle vi har blitt, skyter Linda Stavset inn. Overrasket over at det var noe av det hun kanskje hadde tenkt aller minst på. Ikke lengre. 

– Man kan ikke være forberedt på alt, men dette må vi sette oss inn i. Vi er faktisk nødt å skjønne hva det dreier seg om. Både de ulike mulighetene og vår egen situasjon, sier hun. 

– Det var mye klokt, og jeg tror det er veldig lurt at de samlet damer på den måten som de gjorde i kveld, sier Bjerke. 

Det ble diskutert godt rundt bodene i pausene.

Det ble diskutert godt rundt bodene i pausene.

Spareekspertens beste tips oppsummert: 

– Det viktigste er å komme i gang

– Alle kan spare litt

– Vær langsiktig

– Valg av produkt er individuelt 

– Alt henger sammen med alt. Følg med på verden

– Pensjon er lønnen vi skal leve av i 20-30 år

Har du planer om å ta steget og starte sparing? Kom i gang her! Les mer om Sparebank 1s utvalgte fondspakke.