Til toppen

Alt skal handle om sentrum, eller?

Har vi et poeng når vi påstår at der skjer lite når det kommer til konkrete prosjekter i sentrum? I offentlig regi?

Ålesund sentrum opplevde drømmesommeren med fulle hoteller og besøkende som både handlet og benyttet seg av opplevelser.

Ålesund sentrum opplevde drømmesommeren med fulle hoteller og besøkende som både handlet og benyttet seg av opplevelser.

Folk bruker byen sin som aldri før. Ålesund sentrum er i god medvind. Denne sommeren var vi en av de absolutt sterkeste destinasjonene med fulle hoteller og en omsetning på gateplan man ikke turte drømme om i begynnelsen av mai.
 
Private satser og det dukker opp alt fra nye bakerier til hundekaféer, vinbarer, nisjebutikker og underholdnings- og aktivitetstilbud. Nå klarer vi knapt å vente til bybadet står ferdig.

Men det begynner å bli påfallende hvor lite som gjøres fra det offentlige for å slå ring om den aktiviteten som er skapt siste årene. Hvor lite ansvar det ser ut som om at man tar for å føre det hele et hakk videre.

Det virker som om der er få som reagerer på ordlyden her. Bærekraft + Digerneset. Hvor er miljøaspektet her? Bilbasert byutvikling kalles det på fagspråket når man oppretter og satser på områder som dette, men ikke i Ålesund... Her får man inn ordet bærekraft og lager et prosjekt i stedet!

Det virker som om der er få som reagerer på ordlyden her. Bærekraft + Digerneset. Hvor er miljøaspektet her? Bilbasert byutvikling kalles det på fagspråket når man oppretter og satser på områder som dette, men ikke i Ålesund… Her får man inn ordet bærekraft og lager et prosjekt i stedet!

For samtidig som det rulles ut store planer alle andre steder enn i sentrum savnes eierskapet til fylkets største bykjerne.

Her stopper det dessverre på de minste ting. Til og med på ordinært vedlikehold. Altså motsatt av hva de fleste andre byer nå gjør. De har skjønt at skal de vinne kampen om attraktivitet, bolyst og arbeidsplasser må de legge seg i selen og pynte seg til fest. Mange jobber både godt og fort.

Man er ikke kravstore i sentrum, men man savner at det skjer. Noe. For å gi en liten virkelighetsbeskrivelse, har vi valgt å lage ei liste. Denne gangen kommer vi også til å følge enkeltsakene fremover. Kanskje er der ting på gang, kanskje ikke, men i tilfelle det skulle være det, er det ikke like godt kommunisert som smart-by satsingen på Digerneset, som får bli eksempelet i denne runden. 

I tilfeldig rekkefølge:

Dette er benkene som "hang og slang" sesong på sesong, til vi fikk kommunen med på idéen om at vi klarer oss bedre uten, men vi mente ikke for alltid...

Dette er benkene som "hang og slang" sesong på sesong, til vi fikk kommunen med på idéen om at vi klarer oss bedre uten, men vi mente ikke for alltid…

1)Benker i Gågata

Det er fire år siden vi tryglet Ålesund kommune om å gjøre noe med de ødelagte benkene i Kongens gate. I utgangspunktet ville man ikke gjøre noe, da man ikke hadde noen erstatning. Benkene som på det tidspunktet var bøyd helt ned i brosteinen hadde gjort sitt, og vi fikk de etterhvert med på idéen om at det er bedre å ta de bort enn å ha de hengende og slenge. De er borte. De er fortsatt borte. Dette var i april 2016.

Et lite og dessverre representativt utsnitt av det som møter deg på det som burde være byens festplass.

Et lite og dessverre representativt utsnitt av det som møter deg på det som burde være byens festplass.

2) Joachim H. Rønnebergs plass.(Rådhusplassen)

Byens nye stortorg?

Det er lenge siden forfallet var et faktum her. Plassen er i dag til fare for både gående og de på hjul enten det er sykkel, skateboard, eller rullestol ettersom flisene har sprukket opp og tidvis ligger utover hele plassen. Her kan man heller ikke ha aktiviteter som markedsdager, boder eller annet, da dekket ikke tåler at små varebiler kjører der (Det trenger man ved eventer). Så ikke bare er man heldig eier av en stor ødelagt plass, men inntil dette er fikset og plassen oppgradert fysisk, hindrer man også byens aktører fra å skape aktivitet og liv på plassen. Nå som Kiperviktorget endelig er på gang og har fått sin nye funksjon, ligger muligheten tilrette for å for eksempel gjøre denne plassen om til byens nye stortorg. Med opplagt infrastruktur for markeder, konserter, markeringer. Bare en idé. 

Kun små grep og dette kunne blitt den kuleste premiére - og eventkinoen i hele landet. I dag er der dessverre ingen aktivitet og vi spør. Blir der det igjen?

Kun små grep og dette kunne blitt den kuleste premiére – og eventkinoen i hele landet. I dag er der dessverre ingen aktivitet og vi spør. Blir der det igjen?

Hvor urban er ikke den nye uteserveringen til Egon? Snakk om å utnytte byrommet. Men vi skulle helst sett serveringen i kombinasjon av åpen kino! Da snakker vi muligheten for byopplevelse da.

Hvor urban er ikke den nye uteserveringen til Egon? Snakk om å utnytte byrommet. Men vi skulle helst sett serveringen i kombinasjon av åpen kino! Da snakker vi muligheten for byopplevelse da.

3) Kino 

Hva skjedde her? Man kan ikke si at der ikke ble advart om at sentrum på sikt kom til å miste sitt kinotilbud etter den nye etableringen på Moa.

Men det hadde ikke trengt å være sånn.

Hadde kommunen som huseier og kulturpådriver hatt ambisjoner hadde Løvenvold kino i dag kunnet fremstått som den mest attraktive premiérekinoen mellom Oslo og Trondheim.

Hva skal til annet enn vilje til å sette seg inn i mulighetene dette bygget kan gi?

Se til Gimle kino i Oslo og sett i gang. Man har ansvar som huseier, og det er ikke vanskelig å skjønne at Nordisk Film Kino sitter på gjerdet nå. De uttaler faktisk i nasjonale medier at ikke ser ut som om at Ålesund vil ha de her? Hvilket signal sender det? Nå kunne man brukt koronaperioden til å pusse opp inngangspartiet, byttet seter og fått på plass fasiliteter som kule byer skjønner verdien av. Storfilmene står nemlig i kø til neste år. Bare et tips. 

4) Sykkelstativer

For ei stund siden kunne vi lese at byen har fått nye flotte sykkelstativer på ulike steder i sentrum. Spennende. Men igjen viser måten dette er løst på, hvor lite man bryr seg om finish og gjennomføring. Vi har funnet samme stativene i flere andre byer. Noen som ser forskjellen?

Oslo

Oslo

Ålesund

Ålesund

5)Rekkverk og trapperom 

Ta rekkverket på det som best kan betegnes som byens promenadegate; Skansegata. Hvor mange solnedganger, sene sommerkvelder og deilige søndager har man opplevd i denne gaten. Dessverre er det du her ser på bildet det som blir presentert både fastboende og besøkende.

Det ser unektelig flott ut i motlys!

Det ser unektelig flott ut i motlys!

Men blir straks litt verre på høylys dag!

Men blir straks litt verre på høylys dag!

Studentene er en svært viktig gruppe som bare ved å være tilstede skaper liv. De bruker byens tilbud og byrommene på en helt annen måte enn oss som har "grodd fast"!

Studentene er en svært viktig gruppe som bare ved å være tilstede skaper liv. De bruker byens tilbud og byrommene på en helt annen måte enn oss som har "grodd fast"!

6) Studentboliger

Hvorfor snakkes det ikke høyt om studenboliger i sentrum? Er det fordi studentene ikke vil bo i byen? Det stiller vi oss svært undrende til. Etter samtaler med samtlige studentorganisasjoner har vi nemlig inntrykket av at de ønsker nettopp det -å bo midt i byen.

Hvor er kommunen til å ta regi på det? Ta regi på en utvikling som tar byen videre. Som er med på å lage det mangfoldet og bylivet svært mange andre byer satser på? I stedet godtas nå byggesøknader for enda flere studentboliger på tomter rundt campus som aldri i verden hadde nådd opp andre steder.

7) Bossbøtter

Det er vel tre år siden første gang vi spurte høyt om der er muligheter for å bytte ut byens bossbøtter, til nye utgaver som hindrer kråker og måser å lage fest i bygatene hver eneste dag. Det hadde ikke bare spart oss for frustrasjon og dårlig omtale, det hadde vært en smart by verdig. Reiser du hvor som helst nå, kan du se at der finnes løsninger på problemet. Ønsker man inntekter fra reiseliv og besøkende er dette ei billig investering. Denne sommeren kunne vi se at kommunen og Ålesund sentrumsforening gikk sammen om ei egen bypatrulje som plukket søppel hele sommeren. Det er skikkelig tommel opp, virkelig bra, men nå er sommerferien over. Byen lever hele døgnet og problemet er ikke løst. Er det?

Ålesund

Ålesund

Stavanger

Stavanger

Tommel opp Kristiansund!

Tommel opp Kristiansund!

8) Skatepark

I mars 2018 skrev vi om det gryende miljøet for ungdom interesserte i scoop, skating og rulleskøyter. De trengte en plass i Ålesund sentrum. En hall, et lager, et overbygg, en plass å være. Mye av jobben med å bygge ramper og fasiliteter var de forberedt på å gjøre selv. Denne sommeren kom det opp ei rampe på Rådhusplassen. En start, men denne sommeren kunne vi se flotte anlegg poppe opp i byer og tettsteder over hele landet. Kristiansund, Gjøvik, og vi vet det er på trappene i randsonen av byen også. Tenk hadde man kunnet være først på ballen da? For en gangs skyld? Gjøre sentrum til en attraktiv plass å være for barn og unge. For noen dager siden kom også SSB tallene som mer enn noen gang viser at de unge flytter inn til byene. Det er der de vil være. De får etterhvert barn som også skal vokse opp i et urbant spennende miljø, og akkurat der begynner vi å få det travelt…

Denne listen tok dessverre ikke lang tid å sette opp. Dette er det første man klarte å komme på i løpet av fem minutter. Bare det at det er 40 år siden forrige offentlige bygg kom opp i sentrum, burde være en vekker.

Vi er mange som vil mer. Som har store ambisjoner og drømmer for denne byen, og vi mener det er på høy tid at det offentlige skjønner hvor mye det er å hente på å sette seg i førersetet og gjøre Ålesund til det lokomotivet man fortjener å være. Det vil nemlig gagne hele den nye kommunen.

Vi ser ambisiøse og gjerne kostbare planer for å redde både nynorsken og klimaet, men kunne vi også tatt fatt på det nære snart?

Det er ikke alltid store prosjekter som må til, men dette er altså "løperen" inn til ett av byens nyeste tilskudd "Butikken" i Apotekergata!

Det er ikke alltid store prosjekter som må til, men dette er altså "løperen" inn til ett av byens nyeste tilskudd "Butikken" i Apotekergata!

Så håper vi at det ikke er sånn, at Bypatriotens engasjement for sentrum, byen vår, settes opp mot utvikling andre steder. Vi elsker distriktet, omlandet, de små tettstedene som egentlig gjør Sunnmøre til Sunnmøre. Vi har i seks år vært en tydelig stemme for både kortreiste opplevelser og lokal handel, nettopp fordi vi heier på eget område, men vi må også få lov å etterlyse ambisjoner for det største bysentrumet i hele fylket. God utvikling her, vil nemlig gi grobunn for mye god utvikling rundt.

Vi har stor forståelse for korona, store omveltninger med ny kommunestruktur, at det meste handler om økonomi, men hvor er den offentlige listen over prioriterte og ønskede sentrumsprosjekter? Den listen som gjør at flere kan bidra, være med på laget og dra i samme retning? Det vil nok både folk og næringsliv om bare invitasjonen kommer.

Her er mange byer som er smarte i dette landet. Svært smarte, og ikke minst er de lure nok til å synliggjøre det på fortauskanten, der folk ferdes.

Vi gikk forbi en parkert lastebil på Skansekaia her en dag. På hele siden kunne man lese, med store bokstaver:

-Vi fikser det!

Det.

Akkurat det mottoet burde vi kunne låne vel?

Vi fikser det!