IMG_3724.jpg

Things to do in Aalesund

Lurer du på hva du kan ta deg til i Ålesund? Alene eller sammen med venner og familie? Her er Bypatriotens egne stalltips for et spennende opphold: 

Gå til Bykalenderen med oversikt over eventer! 


IMG_5057.jpg
I naturskjønne omgivelser på Tueneset finner du Atlanterhavsparken. Med utendørs selpark og egen avdeling der små hender både kan forske og leke, er dette en absolutt familiefavoritt. Se tidligere blogg- innlegg her. 
IMG_5764.jpg
Hvor mange plasser i verden kan du sette deg i kajakken midt i bysentrum for så å utforske vill natur i fjordarmer, campe på små holmer og komme tett på både hegrer og fastboende som går tur på kaia? Her er det også åpnet eget kajakkhotell. Se tidligere blogginnlegg her. For å leie utstyr eller melde deg på guidede turer se Kayak More Tomorrow 
IMG_6739.JPG

Bybrannvandring

Der er mange muligheter for guidede turer i sentrum hele året, men er du i Ålesund natt til 23. januar bør du sko deg for lite søvn og en helt unik opplevelse. Hvert år markerer nemlig flere tusen mennesker den store bybrannen i 1904 med en egen vandring midt på natten. Byen har også fått sin egen familiemusikal "Borgny" som tar for seg den dramatiske hendelsen. Se video fra vandringen her. 
jugend4.jpg
Nordvestlandets største pop- og rockfestival trekker store navn til festivalområdet på Color Line Stadion i Ålesund. Årets headliner i august er KYGO. I tillegg skilter de med artister som Kurt Nilsen, Kim Larsen og Kjukken, Røyksopp og Admiral P. Hva venter du på? 
Plakat-aspoey.jpg
Byens mest spennede hotellrom finner du inne i fyret på Molja. Her blir opplevelsen like unik i solnedgang som ruskevær. Fyret har rom nummer 47 og tilhører Hotel Brosundet. Byen har også en rekke andre flotte hoteller og på fremsiden av bloggen under Bypatrioter finner du lenker til flere aktuelle steder å bo. 
IMG_4270.JPG
En svipptur fra Ålesund sentrum og du befinner deg på Devoldfabrikken. I de nedlagte fabrikklokalene, som har bevart sin historiske sus, finner du nå store merkevarenavn som Helly Hansen, Bergans og Moods of Norway i skjønn forening med lokale kunstnere, kaféer og eget tekstilmuseum. Se tidligere blogginnlegg her. 
IMG_2446.JPG

Byrampen

Ålesunds tøffeste tilskudd! Da de 418 trappetrinnene til toppen av byfjellet Aksla og Fjellstua ble renovert ble der også laget et helt nytt utkikkspunkt. Etter åpningen av trappene i mai har der tidvis vært folkevandring i fjellsiden, og der er ikke få "selfier" å finne på nettet fra denne plassen. Er du en av dem må du gjerne tagge bildet med #bypatrioten på Instagram. 
IMG_4790.JPG

Moloveien

Ta ei tidsreise i vakre Molovegen. Den eneste gaten som stod uberørt etter den voldsomme brannen i 1904 har i dag vokst frem som byens kunstnergate. I de gamle trehusene, mange restaurerte, finner du leietakere som Ingrid´s glassverksted, Trankokeriet Antikk, Fiskerimuseet, og Teaterfabrikken. Sistnevnte er en av byens desidert mest sjarmerende scener hvor du få med deg lune konserter, stand-up kvelder og le deg skakk av kelnerene i Serveringsteateret. 
IMG_5948.jpg
Elsker du fart og spenning og har lyst å oppleve Ålesund og Sunnmøre sett fra sjøsiden, er dette absolutt noe for deg. Daglige avganger fra Brosundet om sommeren samt muligheter for bestilling for grupper. Les mer og bestill her. 
IMG_3082.JPG

Kongens gate

Kongens gate i Ålesund er byens gågate, har siste årene fått en real oppsving takket være en rekke spennende aktører som har slått seg ned i den langstrakte gaten. Nytt liv med en herlig miks av butikker og spisesteder. Her finner du nå alt fra indisk og orientalsk mat, til moderne kaffebarer og take away. Les tidligere blogginnlegg og se oversikt her. 
waldehus.jpg
Waldehuset, eller "mirakelhuset" som det heter på folkemunne, er i dag restaurert og satt tilbake til original stand så langt det lot seg gjøre. Huset har en helt sentral del i bybrannhistorien og det sies at Anders Nor som bodde i huset, kvelden før den fryktelige brannen fikk besøk av en engel som sa at huset i Grensegata kom til å stå.  "En oase i all travelhet" skriver en av de besøkende på stedets facebooksider. 
IMG_0849.JPG
Byscene  lokalisert i den gamle godsterminalen på Rutebilstasjonen. I tillegg til livescenen som har trukket en rekke kjente artister og band til Ålesund, arrangeres der også andre eventer som Bingo (med vri) og Quiz. Bestill billetter og se oversikt her. 
IMG_7113.JPG
Med base på scenen i Arbeideren, sentralt i Ålesund, settes det opp store og små forestillinger for barn i alderen 0-100 år. Barneteatret Vårt som hører til under Teatret Vårt, har allerede hatt stor suksess og utsolgte hus på barneforestillingene i jugendbyen siden oppstarten i 2010. Ønsker du å bestille billetter så gjør du det her. 
IMG_5168.jpg

Sunnmøre Museum og dyreklubben

Borgundgavlen er et flott mål for en utflukt. Lang eller kort. Her kan du rusle rundt i fantastiske omgivelser mellom uthus og seterhus fra 1500 tallet og delta på en rekke aktiviteter gjennom hele året. Er man flere kan man også ta en tur på fjorden i den fantastiske Borgundknarren.  Les mer i oversikten over aktiviteter.Legg også turen innom Borgund Dyreklubb hvor det enkelte 
søndager arrangeres barneriding. 
IMG_5776.jpg
Bare et steinkast fra sentrum ligger Color Line Stadion. Hjemmebane og arena for fotballklubben AaFK. Se tangotrøyene sloss for poeng eller bli med når ditt lag skal til kystbyen på poengjakt. Laget sjarmerte hele Norge da de rykket opp i Tippeligaen i 2002, og enda større oppmerksomhet fikk de når de ble cupmestere i 2009 og 2011. Se spilletider og tabelloversikt her. 

Lyst på enda mer?

Som om ikke dette var nok, er byen vår omgitt av en rekke fantastiske steder du kan besøke under ditt opphold. Lenker og tips til det finner du her. Bildeserier og video ligger også ute. Har du opplevd noe helt spesielt i byen vår, eller savner du noe på listen? Send meg en mail med begrunnelse og gjerne bilde så skal jeg se på det! Alle gode tips mottas med takk: post@bypatrioten.com