Til toppen

Klippfiskakademiet tok over

På Borgund videregående skole er gleden i å lage mat stor. Det har de til felles med Klippfiskakademiet. Sammen har de et godt samarbeid og denne uka holdt Klippfiskakademiet kurs for elevene, der de fikk lære mer om fisk. Og det passer vel fint for sunnmøringer at framtidens kokker kan mye om fisk?

(Tekst/foto: Linn-Cecilie Rønneberg)

– Det er veldig gøy å ha besøk av Klippfiskakademiet. Og så er det veldig lærerikt, sier elevene.

De skal tilberede både en suppe til forrett og en hovedrett. Både fisk og hval skal på fatene, og alle får hver sin oppgave. -noen står for løken, noen skal skjære fisk og andre skal krydre hvalen. Det er ingen som ikke får gjort noe. Gleden i å samarbeide vises godt, og sammen skal de utfylle hverandre, for å få til en best mulig rett.

– Måten Ole fra Klippfiskakademiet forklarer på er veldig engasjerende. Det er noe med måten han legger det fram på, det er ikke monotont og kjedelig. Så er det veldig gøy å prøve noe helt nytt på en annen måte enn vi gjør ellers, mener Marion Gjelsten Løken, Asgeir Hasund Øvrelid og Ida Iren Vike.

(Fortsetter under…)

 

De synes også det er fint å få lære litt om hvordan de skal legge ting på fatet for å få det til å se bra ut.

– Vi tror det er bra for oss at vi får lære ting på enn anen måte enn det vi ellers gjør. Vi får mye input fra Klippfiskakademiet, og dermed lærer vi andre måter å gjøre ting på enn det vi har lært fra lærerne på skolen, sier de tre elevene. De alle vet hva de ønsker å gjøre videre. Asgeir vil inn i Forsvaret som lærling, mens jentene skal på Hurtigruten.

Det at restaurant- og matfaglinjene i Norge har nedgang på antall søkere stopper ikke dem fra å synes det er ei fin linje å gå på. De skryter av miljøet, og ser at de får fin lærdom om samarbeid og det å jobbe sammen om et produkt.

(Fortsetter under…)

Fabian Emiil Gulbrandsen er imponert over Klippfiskakademiet og kunnskapen de sitter med.

– De vet hva de driver med, noe som gjør det enkelt å forklare, og der igjen enkelt for meg å forstå. Vi lærer mye av å ha besøk av Klippfiskakademiet, så det er veldig koselig at vi får denne muligheten her, sier han, som ser for seg å begynne å jobbe på broren sin båt som byssegutt.

Også elevene som har studiene mer rettet inn mot konditori fikk delta på kurset.

– Det er veldig lærerikt for oss også, og det er en grei erfaring å ta med seg videre, mener Anna Emblem.

(Fortsetter under…)

– For oss er dette gull. Vi får kurs med de beste råvarene for elevene, så får vi lærerne oppdatert oss litt på hva som skjer i verden. Vi kan også få inspirasjon av dette kurset, og kanskje gå litt ut av våre vante måter å gjøre ting på.. Vi vet også at vi har mulighet til å dra på besøk til Klippfiskakademiet, det har vi ikke benyttet oss av enda, men det tenker vi å gjøre, sier yrkesfaglærer Elisabeth Sperre.

Også Ole Christian Skogen på Klippfiskakademiet synes det er gøy at de kan ha et godt og tett samarbeid med matlinja på Borgund videregåande skule.

– Det er kjempegøy. Og så er det noe av det viktigste vi gjør. For det er ikke mange som søker seg inn på kokkelinja, og dette er med på å rekruttere, samtidig som vi får motivert barna til å tenke og jobbe med fisk. Jeg ser at elevene her er veldig engasjerte og at de tar til seg kunnskap. Så dette er veldig bra, mener han.