IMG_1425.JPG

Om meg

Trine Klemetsen 

Jobberfaring: Tidligere journalist, fotograf og programskaper med erfaring fra både lokal og riksdekkende media. Salgssjef ved to av byens hoteller i to ulike perioder. Daglig leder for Ålesund sentrumsforening i fire år. Engasjert i kulturlivet og egen by via ulike verv og prosjektstillinger. For de som synes dette var veldig spennende anbefaler jeg å heller møtes på LinkedIn. 

Litt om oppstarten av Bypatrioten.

IMG_8349.JPG

Bypatriot? Ja det er akkurat det jeg er. For hva er vel flottere enn et velfungerende bysentrum. Hvorfor elsker vi å reise til storbyer? Småbyer? Jo det er pulsen, gatene, smugene, scenene, byggene, menneskene, kafeene, musikken... det er bylivet. 

Patriot betyr ganske enkelt tilhenger. Jeg er tilhenger av norske bysentrum, og tilhenger av at våre bysentrum får de beste premissene til å styrke seg. En blogg først og fremst om Ålesund.  

Jeg vet ikke hvor mange samtaler jeg har hatt med de som mente Ålesund var en død by. Jeg vet heller ikke hvor mange ganger jeg ble stående i diskusjoner mens familien ventet på at vi skulle gå videre. Jeg kunne ikke forstå hva de snakket om.Død by? Her var da sånt et utvalg av både butikker og arrangementer at jeg ikke hadde nådd over om jeg ville...

Kunne det være?

Kunne det være at de ikke visste om alt det som skjedde? Kunne det være at de ikke kjente til alle butikkene i sidegatene. Kunne det være at de ikke kjente til historiene? 
Alle vet jo at Ålesund brant, men visste de at Moloveien ble stående urørt, og at det er derfor der er så unikt som i dag? Eller hva Moloveien har vokst frem til å bli? Ei kunstnergate, ei perle? 

Eller var man ikke klar over at man ikke bare kan kalle ei gate for "gågate" for så å  forvente at den fungerer som det? Ålesund har trolig Norges lengste gågate uten funksjon. Som ender rett ut i havet. Jeg har sluttet. Jeg sier ikke lengre gågata. Jeg sier Kongens Gate. 

Kunne det være at byens politikere ikke var klar over at en enkeltstående butikk i sentrum brukte seks måneder på å få skiftet ei dør, fordi den var vernet, på samme tid som at man la til rette for at kjøpesentrene utenfor bysentrum bare kunne ese utover? Kunne det være at vi ikke visste helt hva vi ville med vår egen by?
care.jpg


Mye tydet på det. 

I et øyeblikks kjedsommelighet, la jeg ut et innlegg med bilder fra København. Byen som har lagt tilrette for at vi som turister kan dingle med beina på Nyhavn. Jeg sammenlignet med bilder fra våre utilnærmelige og grå kaiområder i egen by. Det var det som skulle til for å tenne ilden. 

Nesten 24.000 likes på Facebook senere og vi er godt i gang! 

Kulturkalender, faktasaker, småsaker, piiiitesmå saker, bilder, videoinnslag, turtips i egen region...

Alt du trenger å vite om Ålesund by, blir nå samlet på ett sted. Veien blir fortsatt til mens jeg går, men initiativet har blitt utrolig godt mottatt av folk, av næringsliv, studenter og jeg fortsetter. 

Jeg tror nemlig det er dette som skal til for å sette vår by på kartet. For å skape entusiasme. For å bidra til utvikling og ta vare på initiativene i en av Norges vakreste byer. 

Våren 2016 startet vi også et pilotprosjekt i Kristiansund. Ønsker du å følge vårt arbeid der kan du gjøre det her: Bypatrioten Kristiansund

1.august starter Cathrin Åkre som daglig leder for Bypatrioten AS og dermed er vi endelig to personer som sammen skal drive frem nye prosjekter, fronte de nære sakene og jobbe hver eneste dag med å gjøre Ålesund by enda litt bedre! 

Trine. 

Brosundet.jpg

Folk om Bypatrioten

-Terje Rasmussen, Byentusiast.
Du har gjort en fantastisk jobb Trine. Etter så mange år med en konstant negativ holdning til Ålesund sentrum, så er det utrolig flott å sjå hva som har skjedd her siste året. Det har blitt en mer positiv holdning til å bruke byen og for oss som bor her og bruker byen daglig , så ser man en stor forbedring. Og det er ikke værst med tanke på at hele sentrum er for tiden en byggeplass. Jeg tror i bunn og grunn at de aller fleste Ålesundere ønsker seg en aktiv by, men etter så mange år med negativitet så er man ikke helt konfortabel på hvordan man bruker bysentrum. Jeg sier det ganske enkelt at 2014 var året Ålesund tok byen tilbake. Gratulerer!

-Astrid Overaa, Teaterfabrikken.
Hva skjer med byen vår når ett menneske fremsnakker positivitet, holder oss informert, og lar alle bli hørt uten å fremheve seg selv? Jo, da blir vi samlet på en helt spesiell måte. Det blir oss og ikke jeg. Bypatrioten har betydd mye for byen. For publikum og arrangører. 

-Michael Brautaset, Leder Ålesund Studentsamfunn
Bypatrioten, hva skulle vi gjort uten? Hva skal vi med den? Om vi trenger den spør du? 
I aller høyeste grad. for meg er Bypatrioten byens tredje «maktmiddel» en slags reflektert storebror/søster som tør å stille de rette og viktige spørsmålene til de som trenger og fortjener det. Alt fra gladsaker til tåpelige avisinnlegg. Ja, til og med politikerne får seg en debatt eller en kommentar om det er noe uklart. Bypatrioten er noe særegent, noe vi smiler, ler fnyser og kanskje gråter med. Den har etter min mening en ekstremt viktig plass i våre patriotiske hjerter, og effekten av det fungerer optimalt. Vi bør lovprise oss at noen tør. Med en såpass stor oppslutning på siden sier det vel seg selv at vi trenger og tror på Bypatrioten!