Plass til 400 nye arbeidsplasser

Alt er klart for et nytt, stort byggeprosjekt i Ålesund sentrum. I mai starter oppbyggingen av nye Kremmergaarden. Når det står ferdig i 2019 vil det gi betydelige ringvirkninger i sentrum. 

Stor aktivitet

kremmergaarden_fasade.jpg

Nye Kremmergaarden i Ålesund sentrum har byggestart i mai. Illustrasjon: Plot arkitekter. 

I tillegg til at kjøpesenteret få et kraftig løft, vil det i de nye etasjene tilføres betydelig aktivitet med 150 nye arbeidsplasser fra første stund. 

Fullt utbygd vil bygget huse 300-400 nye arbeidstakere i tillegg til flere 1000 besøkende ukentlig. Både NAV og Fylkestannklinikken har allerede inngått langtidskontrakt på leie av lokaler noe som vil tilføre rundt 150 arbeidsplasser i bykjernen. 

- Vi har holdt på med prosjektet siden september 2015 og det er virkelig en glede å vite at vi fikk på plass de første store leietakerne som gav oss muligheten til å realisere nye Kremmergaarden, sier Berit Westad i Handelshuset Rønneberg AS. 
Brosundet.jpg

Elsker bysentrum

Jeg treffer Westad i fjerde etasje i Rønnebergbua. Her har hun kontor med utsikt rett over til Kremmergaarden. Det tar ikke lang tid før jeg skjønner at jeg snakker med en utvikler som virkelig ønsker og vil ting for sentrum. 

- Jeg må bare si det: Jeg er levende opptatt av at sentrum skal kunne vokse og utvikle seg. Med dette prosjektet håper vi å være en god bidragsyter til akkurat dét, sier hun og henter rykende ferske illustrasjoner av hvordan «Kremmergaarden 2019» kan bli seende ut. 

- Det er viktig å få frem at dette er illustrasjoner. Vi er enda i behandlingsfasen for det som blir fasaden. Men rammeavtalen er på plass og i mai går startskuddet for det som vil bli ett og et halvt år med intensiv byggeaktivitet, forklarer hun. 

Lokalt eierskap

kremmergaarden.jpg

Kremmergaarden som den ser ut i dag. Foto: Trine Klemetsen. 

Westad er ingen nybegynner i faget, ei heller når det kommer til Kremmergaarden. 

- Vi solgte jo Kremmergaarden til Aberdeen i 2005. Da det for litt siden kom ut for salg var det ikke et vanskelig valg. Vi måtte ta det tilbake, sier hun med glimt i øyet. 

Et glimt som avslører at hun ser et unikt potensial i den viktige "sentrumsflekken" som hun selv kaller den. 

- Potensial, ja det er helt riktig, sier hun med et smil og sprer skissene og mulighetene ut over bordet. 

Det at Tingretten i sin tid var på jakt etter nye lokaler ble startskuddet for å realisere planene. 

- Nå vet vi jo at de gikk for Skansekaia der de har fått seg flotte lokaler. Men gnisten var tent og vi kom for alvor i gang med prosessen for nye Kremmergaarden. 

Viktig og riktig politikk

Kremmergaarden_fasade_2.jpg

Sånn vil nye Kremmergaarden kunne se ut fra St. Olavsplass. Illustrasjon: Plot arkitekter. 

- Nå ser vi viktigheten av at politikerne legger til rette for at sentrale funksjoner legges til sentrum, sier hun om prosessen som nå førte til at to sentrale offentlige etater, NAV og tannhelsetjenesten, etablerer seg midt i bykjernen. Dette skal politikerne og administrasjonen virkelig ha skryt for. Men det må ikke stoppe der. Dette bør bare være begynnelsen for å skape økt aktivitet i sentrum, sier hun.  

Fylkeskommunen legger nå alt av tannhelsetjenester i Ålesund til én og samme klinikk i nye Kremmergaarden.  

- Dette var helt klart avgjørende. Ikke bare kommer det arbeidsplasser, bare tenk hvor mye aktivitet det fører til. Det er svært viktig å ha virksomheter som dette i sentrum, sier Westad. 

«Kremmergaarden 2019»

Kremmergaarden_fasade_3.jpg

Kremmergaarden sett fra Brosundet i Ålesund. Foto: Trine Klemetsen. 

Det er kanskje ikke mange som vet at Kremmergaarden slik vi kjenner den i dag, kun er en midlertidig fasade som siden 1998 har ventet på neste byggetrinn. Lite visste man da at det skulle bli 2018 før noe skjedde. 

- Det er derfor midlertidighet kan være farlig. Kjøpesenteret i dag fremstår jo som en bunkers. Det innrømmer jeg gjerne, samme hvor glad jeg er i senteret. Nå skal vi åpne opp med store vinduer ut mot gaten og gjøre det hyggelig og tilgjengelig på gateplan. Dette vil gi publikum en helt annen opplevelse. Ikke bare når de handler, men for alle som beveger seg ute i bygatene. Vi vil ha nye innganger og skal oppgradere og modernisere både inne og ute, sier hun. 

Fakta

Det er Brosundet Eiendom AS som er initiativtaker til det nye prosjektet på Kremmergaarden. Bak selskapet står Tryggestad Eiendom og Finans AS (TEF) og Handelshuset Rønneberg AS (HHR) med like eierandeler.

TEF er et investeringsselskap med hovedfokus på eiendomsbesittelse og eies av norsk-amerikaneren Reidar Tryggestad.

HHR er Ålesunds eldste handelsfirma - eid av familien Westad - også de er i dag hovedsakelig beskjeftiget med eiendomsinvesteringer og -forvaltning av næringseiendommer. HHR var tidligere hovedeier og driver av Kremmergaarden og har derfor god kunnskap om både eiendommen og handelsvirksomhetene i senteret.