Øyashopping

Et sentrum er lite uten sitt omland, men kanskje er det også på tide å snu på flisa? Gi byfolk en mulighet til å bli bedre kjent med omlandet også. Bypatrioten tok med kamera for å kartlegge. Finne ut hva en lørdag i Giske kommune kan by på. I enkeltstående nisjebutikker med engasjerte fagfolk i fokus. 

Lørdag på Valderøya

OEyashopping.jpg

Bildene over er tatt hos: Motestua, Jabo, Brukt og Nyttig, Europris,  Valderhaug Rørhandel Kozmos, Krogen Bil, og E-Design. Foto: Trine Klemetsen

Vi konsentrerte oss om Valderøya da hovedtyngden av detaljhandel ligger nettopp her. De enkeltstående aktørene ligger spredt og godt fordelt på hele øya, men de er mange og variasjonen er stor. Mange har holdt på i åresvis, men også nytt vokser frem. 

Vi begynner i en ende! 


Motestua.jpg

Bilder fra Motestua. E-Design og Fylling Farge og Elektro. 

1) Motestua 
Klesbutikken i Skaret som ble startet for 12 år siden av Heidi Torben trekker til seg folk fra hele regionen. Her finner du siste nytt for dame, herre og de aller minste. 

2) E-Design 
Gave og interiørbutikk. Her har de også eget bunadsverksted som leverer bunaden komplett. I 2002 feiret firmaet 20 års jubileum som ble markert med å flytte inn i egne lokaler i Skaret. Vegg i vegg med Motestua og Eurospar. 

3) Fylling Farge og Elektro
Skal du male, legge flis eller ha deg nye gulv? Eller kanskje du er ferdig med oppussingen og trenger nye lamper eller tepper? Da legger du turen hit. Stort utvalg i lamper i alle størrelser og sorter.  


valderhaug_roerhandel.jpg
3) Valderhaug Rørhandel 
Ligger helt inntil Valderøyvegen. I tillegg til egen avdeling for det du måtte trenge til badet inkludert badekar og rørleggere, driver de også egen leketøysbutikk (Kozmos) og har interiøravdeling. 

Gjenbruk i tiden

brukt_og_nyttig.jpg

Kjell Furnes hos "Brukt og Nyttig". Trine Klemetsen

4) Brukt og Nyttig
Like ved nedkjørselen til Hurtigbåtkaia finner du denne sjarmerende bruktbutikken som drives på frivillig innsats og dugnad. Alle inntektene går til kristent barne-og ungdomsarbeid. Da vi kom innom var Kjell Furnes i full sving med å avslutte lørdagen. 

-Se alt som har kommet inn, sier han og viser et helt rom av saker som folk har gitt videre. -Dette skal vi prise og få på plass på mandag, forteller han og roser alle som gir. Og kjøper. -Vi har veldig god respons og det bærer seg godt, forteller han om driften. 

Øysenteret

Jabo_og_Lotte.jpg

Øysenteret var tidligere tenkt som det naturlige sentrum i Giske, og huser i dag aktører som Bunnpris, Apotek 1, Ting og Tang, Lotte sko & garn, Sparebanken Møre. I forrige uke kom nyheten om at Pizzabakeren er på vei. Her holder også lokalavisen Øyblikk til. 

5)Lotte sko og Garn (Øysenteret)
Inne på Øysenteret finner du kommunens eneste skobutikk. Godt utvalg og for alle. Her finner du også tilbehør som skjerf, vesker og hansker. Innerst i butikken er der egen snopeavdeling for de som er glad i å strikke. På egen vegg finner du også utvalg i sengetøy. 

6) JABO - Ting og Tang (Øysenteret)
Med kjente merker som Møbelringen, Brunstad og Kleppe bord fra Hardanger, finner du et stort utvalg av møbler. Som navnet «Ting og tang» tyder finner du også interiør, verktøy, og blomster. Som de selv sier det. -Her finner du det du trenger og det du ikke visste du trengte. Når det våres får man også kjøpt det man trenger for å sette i gang i hagen.

Ytterland

pss_ytterland.jpg

Senteret på Ytterland huser en rekke aktører og tjenester. Her finner du Aalesund Airport Hotel, legevakt, Kiwi, Ytterland Blomster og PSS Catering & Café. 

7)PSS-Catering og kafé (Ytterland)
Kommunens kafe der kjenfolk møtes finner du på Ytterland. På knutepunktet som binder alle de fire øyene sammen. Her serveres det dagens middag hver dag i tillegg til alt du kan tenke deg fra grillmenyen. Det er her øyafolket kjøper sin soft-is. (Turtips når du skal på fjøresafari eller søndagstur). 

8)Ytterland Blomster (Ytterland)
Her finner du kommunens eneste fullverdige blomsterbutikk. 
europris_Krogen_bil.jpg


9) Europris
Et av de nyeste tilskuddene på Valderøya er en stor Europrisbutikk med bredt utvalg. 

10) Krogen Bil
Har drevet i mange år på Valderøya men på hjemmebane. I 2015 tok de steget og satset på nye og store lokaler på Sætra. Serviceverksted, dekkskift og salg av bruktbil. 

12) XL Bygg Roald
Her har vi beveget oss like over broa fra Valderøya til Vigra, men vi tenker det er viktig informasjon å få ut. Her finner nemlig du det du måtte ha behov for til små og store byggeprosjekter. På Vigra finner du også Bygger´n. 

Observasjon. Man skal ikke langt vekk fra sentrum og bykjernene før man ser at flere butikker satser. Ikke bare på en, men gjerne to og tre ulike tilbud. Farge og elektro, Sko og Garn, Catering og kafé, Interiør og bunad... 
Dette mener Bypatrioten utgjør noe av sjelen på mindre steder. Utenfor bykjernene. Det gir et spennende mangfold og det er gøy å gå på oppdagelsesferd. Man skal kanskje passe seg. For å ikke miste akkurat dette. Som også gir nok butikk til at man kan holde på. Trolig noe å ta med i beregningen nå som debatten raser om nytt sentrum også i Giske kommune. Det er ikke alt som lar seg gjennomføre uten at det er på bekostning. Av noe annet. Det handler om tilgang på folk. Akkurat det skal man aldri undervurdere. Selv om debatten farges av spennende moteord som «handelslekkasje». Så er det også sånn her som andre steder. Man er avhengig av at man handler lokalt og bruker de tilbudene som eksisterer. Uten det det faller de bort. Sånn er det. 

Klokka ble dessverre langt over stengetid før vi ble ferdige med runden så vi har veldig lyst å gjøre oppmerksom på at du også finner følgende:
Nordstrand VVS Bademiljø
RETRO frisør
LEBA Garderobe
Apotek 1 (Øysenteret men flytter til Sætra)
Esso (med bilvask)
Uno X

Dagligvarebutikker: 
Kiwi (Ytterland)
Bunnpris med søndagsåpen butikk (Øysenteret)
Eurospar. Her får du også kortreiste alternativer og egen varmmatavdeling.
Rema 1000. Nyeste tilskudd i store lokaler på Sætra.

Her er enda mer. Mye mer. Om man tar med hele kommunen. Dersom man også regner med attraksjoner, hoteller, konserter/aktiviteter og et yrende næringsliv. Men det gjorde vi ikke denne gangen. Nå dro vi på shopping. 

(Skal vi ha vært uheldig å overse noen, er det bare å gi oss et hint).